Запек при бебето

Запек при бебето.

За запек се говори тогава, когато се отделят твърди, сухи изпражнения през по-дълги периоди от време. Обикновено дефекацията е болезнена и затруднена. В тази връзка родителите трябва да знаят, че през първата седмица от живота си новородените отделят средно по 4 кашави изпражнения,като с израстване на кърмачето броят им постепенно намалява до 2 на ден при деца на 1 годишна възраст. По-скоро видът и количеството на изпражненията определя наличието или не на запек.

Преминаването към изкуствено хранене, както и ранното захранване с каши и с високо рафинирани храни, са основните фактори, предизвикващи запек у кърмачетата. Разгледани в детайли, те се свеждат конкретно до:

  • рязката смяна на естественото хранене с изкуствено, което е стресов фактор;
  • възможно е неправилно разреждане на адаптираните млека ( прием на по-концентрирано мляко );
  • различната по вид и количество лактоза във квасеното мляко;
  • липсата на бифидугенен фактор в адаптираното мляко;
  • развитието на алергична реакция към белтъка на кравето мляко, причиняват запек.

Остро настъпил, краткотраен запек може да се наблюдава при състояния, протичащи с висока температура, напр.вирусни инфекции.

Доста често освобождаването от газове за бебето е мъчително или невъзможно и тогава настъпва момента на внезапен и в много случаии неудържим и продължителен ПЛАЧ.  

Затрудненото „изпръцкване” – освобождаване на излишните газове се дължи на недоразвития рефлекс на отпускане на сфинктерни мускули на ануса при бебетата!

Basic CMYK

 С BABY WIND, лесно и безопасно може да помогнем за освобождаването на газовете и изхвърлянето на отпадъците от храносмилането по един естествен НАЧИН.